Image
Image

Prijavite se

Bez obzira znate li o njoj premalo ili previše, od danas se možete prijaviti na petodnevnu besplatnu radionicu sviranja dangubice! Javite nam se putem Facebook stranice, nazovite na 053-771-143 ili pošaljite e-mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pročitajte više

Eko etno Gacka 2019.

Eko etno Gacka kao jedna od vodećih manifestacija ovoga kraja, ljetni turistički adut, održati će se po šesnaesti put 26. i 27. srpnja 2019. u Gradskom parku u Otočcu.

Od 2003. godine kroz navedenu se manifestaciju doprinosi obogaćivanju turističke ponude Gacke i podizanju turisti ...

Pročitajte više

Dječje ljeto 2019

Dvomjesečna manifestacija Dječje ljeto u Otočcu će se ove godine održati šesti put, a započet će 1. srpnja Likovnom radionicom u parku ispred Dječjeg vrtića C ...

Pročitajte više

13. Memorijalna barkanova biciklijada

13. Memorijalna Barkanovu biciklijada  održati će se 29. lipnja (subota). Za 13. barkanijadu pripremljene su i staze i to: Velika Barkanijada ukupne dužine 44 km  visinske razlike 570 m te Mala Barkanijada 13 km visinske razlike 41 m ...

Pročitajte više
više novosti

 dobrodosli

Ova granična utvrda Otočac je na rijeci Gacki i ovaj dio u kom boravi kapetan sa većinom posade je okružen zidom s nekoliko tornjeva gdje postoji crkva Majke Božje i kapela svetaca Fabijana i Sebastijana. Ostala posada i većina žiteljstva stanuje izvan utvrde, ali usred vode, tako da su pozabijali debele kolce u vodu i na njima sagradili kuće oblijepljene blatom.

otocacnavodigacke

Otočac (4.203 žitelja) je središte Gacke i sjedište Grada. Spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi puta spominje se na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća (1100. g.), tom ugaonom kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture. U to vrijeme benediktinski samostan sv. Nikole u Otočcu povezan je sa samostanom sv. Lucije u Baškoj na otoku Krku. No povjesničari uzimaju da je Otočac mnogo stariji od tog vremena te da je vjerojatno i knez Borna početkom 9. stoljeća imao jedno od svojih sjedišta u Otočcu.

vidimosebrzo

Image

Otočac kroz povijest

U ovoj postavi prezentirane su na selektivan način sve poznate činjenice kroz opise događanja, dokumente i fotografije o povijesti Gacke i Grada Otočca od prapovijesti do danas. Obuhvaćeno je razdoblje od prvih naseljavanja Japoda na ovim prostorima , pa do Domovinskog rata 1991. godine.

Pročitajte više

Spomenik hrvatskim braniteljima domovinskog rata

Povodom 20. godina hrvatske neovisnosti 2011. godine u Gradu Otočcu , a inicijativu Grada Otočca u suradnji sa braniteljskim udrugama, izgrađen je novi velebni Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Autor spomenika je akademski kipar Mario Varšić.

Pročitajte više

Križni put

Petnaest postaja križnoga puta postavljenih na obronku Fortice u Otočcu doprinos je ne samo religijskim sadržajima u ovom gradu , već za svakog posjetitelja predstavlja i osebujan umjetnički doživljaj.

Pročitajte više

Fortica

Utvrdu Fortica gradili su Senjani s domaćini žiteljstvom 1619. godine, ojačavajući s tog istoimenoga brdašca grad Otočac, koji se nalazio na otoku usred rijeke Gacke, ali i sam Senj koji se branio na prostoru Gacke od osmanlijskih prodora.

Pročitajte više

Gačanski park hrvatske memorije

Svojevrsni vremeplov Gačanskog parka hrvatske memorije krenuo je od kneza Borne s početka 9. stoljeća i trebao je završiti s krajem 20., odnosno početkom 21. stoljeća. Samo na mah zadatak se činio lagan, trebalo je, koliko se moglo, jednakomjerno pokriti tih dugih 12 vjekova prošlosti regije Gacke.

Pročitajte više

DVD Otočac

Voda i vatra bili su oduvijek najveći prijatelji, ali i neprijatelji čovjeku o čemu postoji stara izreka "voda i vatra su dobri gospodari, ali slabe sluge" ili druga izreka "vatru gasi, brata spasi" koja ističe humanost poziva kojim se vatrogasci bave.

Pročitajte više

Otočki graničari

Sve do 1746. godine postojao je ustroj Vojne granice čiji se začeci daju slijediti sve do 1469. kada je ugarsko-hrvatski kralj Andrija osnovao Senjsku kapetaniju koja je obuhvaćala Gacku (s Otočcem i Brinjem) i Primorjem od Senja do Rijeke. Po tom uzoru su u 16. st. osnivane i druge kapetanije diljem granice prema Turcima. Senjska kapetanija je zarana dobila naziv Primorska krajina (Maritima confinia).

Pročitajte više
Image
Otvori kalendar
20. 08. 2019.
21. 08. 2019.
22. 08. 2019.
23. 08. 2019.
24. 08. 2019.
Image
Image