Spomenik hrvatskim braniteljima domovinskog rata

Povodom 20. godina hrvatske neovisnosti 2011. godine u Gradu Otočcu , a inicijativu Grada Otočca u suradnji sa braniteljskim udrugama, izgrađen je novi velebni Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Autor spomenika je akademski kipar Mario Varšić.

Spomen-područje osmišljeno je dvojako: kao prostor za boravak i sjećanje, s jedne strane, i kao mjesto koje priča o proteklim događajima i pruža utjehu, s druge. Polukružni zid koji izranja iz zemlje predstavlja nastajanje života, rađanje.

Spomenik od kamena (kristalina nabavljena iz Grčke), simbol čvrstoće i snage, raspuknuo se od tuge i patnje onih koji su ostali živi svjedoci. Iza toga stoji praznina. No, onda se kao utjeha pojavljuje izvor, voda, simbol povezanosti. Ona dijelom teče u dan ? život, a dijelom u mrak ? smrt. Kako se gubi, tako se ponovno rađa ? neprekidno kruži, jer ništa ne može nestati bez traga. Ono što ostaje izvor je novoga života. Uz njega raste drvo. Svakim danom ljepše je i veće. Pruža hlad i zaštitu. Uz simboličko značenje, prostor ima i praktičnu namjenu koja ga može dodatno oplemeniti ? njegova amfiteatralna forma idealna je za umjetničke izvedbe.