Muzej Gacke

Muzej Gacke zgrada 2018

Muzej Gacke zavičajni je muzej smješten u samom središtu Otočca u zgradi izgrađenoj krajem 19. st. Za posjet Muzeju Gacke potrebno je izdvojiti četrdesetak minuta, a stalni postav sastoji se od šest cjelina u kojima su izloženi predmeti šest muzejskih zbirki.

Priča započinje arheološkom zbirkom koja svjedoči o prvim poznatim stanovnicima ovog kraja - lasinjskoj i japodskoj kulturi - a posjetitelja vodi sve do srednjeg vijeka i nastanka obrambenog otočnog grada - Otočca. O novijoj povijest svjedoče predmeti povijesne zbirke izloženi u drugoj cjelini stalnog postava u kojoj je izloženo naoružanje te su prikazani kronologija Domovinskog rata i ratna razaranja na području grada Otočca. Treća i četvrta cjelina posvećene su likovnom stvaralaštvu. Pritom su u cjelini koja sadrži predmete Likovne zbirke izložena djela lokalnog amaterskog slikara Željka Barkovića Barkana, djela nastala na likovnim kolonijama LIKOM GACKE i djela autora koji su izlagali u Muzeju Gacke, dok Memorijalna zbirka Stojana Aralice izlaže likovna djela i osobne predmete ovog akademskog slikara koji je nekoliko godina prije smrti dio ostavštine odlučio ostaviti svom rodnom kraju. Peta cjelina uvodi posjetitelja u život kakav je za područje Otočca i Gacke bio karakterističan sve do sredine 20. st. te u okviru etnografske zbirke prikazuje kako je nekoć izgledala seoska svakodnevica u kući i izvan nje. Posjet Muzeju Gacke završava na katu zgrade izložbom iz ciklusa posvećenog otočkoj industrijskoj baštini.

OSNOVNE INFORMACIJE i PLANIRANJE POSJETA

U SASTAVU
Gacko pučko otvoreno učilište Otočac
Trg Dražena Bobinca 2
53220 Otočac

KONTAKT
Tel: +385 (0)53 771 143
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web: www.gpou-otocac.hr

Facebook: GPOU Otočac

VRSTA
zavičajni

GODINA OSNUTKA
1962.

STALNI POSTAV
ima stalni postav

STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
knjižnica, dostupna javnosti

POSJET
Radno vrijeme
ponedjeljak / utorak / srijeda / petak: od 08:00 do 15:00
četvrtak: od 15:00 do 19:00
vikend / za grupe je moguće organizirati posjet van radnog vremena te vikendom uz obaveznu najavu 7 dana prije dolaska (grupu čini minimalno 15 i maksimalno 60 osoba)
Cijena ulaznice

odrasli: 10 kn
djeca, učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 5 kn
turistički voditelji, pratitelji, članovi ICOM-a, HMD-a i sličnih udruženja: besplatan ulaz
Stručna vodstva
besplatno vodstvo za pojedince i grupe; hrvatski i engleski jezik
Grupni posjeti
potrebna najava 7 dana ranije; besplatno vodstvo; grupu čini minimalno 15 i maksimalno 60 osoba; za grupe je moguće organizirati posjet van radnog vremena te vikendom uz obaveznu najavu 7 dana prije dolaska
Fotografiranje/snimanje
da, na upit
Parkiralište
nema, moguće korištenje javnog besplatnog parkirališta za automobile i autobuse u neposrednoj blizini zgrade

 

1.JPG 2.JPG 3.JPG

4.JPG 5.JPG 6.JPG

7.JPG 8.JPG 9.JPG

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA